Raikkönen aláz a Ferrarival az utolsó napon: Alonso kétszer is lerobbant a McLarennel

Hírek


Hirdetés

Kimi Räikkönen szabályosan repül a Ferrarival az utolsó tesztnapon, aminek az első felét igencsak magabiztosan húzta be, közvetlen a Red Bull előtt.

Hirdetés

Nem várt módon a csapatok nem voltak olyan aktívak délelőtt, mint azt várhattuk. A többség inkább a rövidebb, és gyorsabb etapokat részesítette előnyben. És azt sem mondhatjuk, hogy minden zavartalanul zajlott.

Hirdetés

Először Grosjean kicsúszása miatt kellett elővenni a piros zászlót, ami miatt hosszú perceken állt a garázsba kényszerült a mezőny. A Haas versenyzője a 23. körében dobta el a gépet, 1,5 órával a reggeli zöld jelzés után, és pördült ki a kavicságyba, de még jóval a fal előtt megállt az autó. Komoly károkat azonban nem szenvedett el a szerkezet, hiszen közel 1 órával később újra kiküldték a garázsból. Ezzel azonban nem ért vége az amerikai csapat nehezebb napja, mivel nem sokkal az ebédszünet előtt megállt az autó. Ez akkor már a negyedik piros zászló volt délelőtt.

A második piros zászló a McLaren nevéhez fűződött, nem meglepő módon. Vandoorne alatt rövid időn belül kétszer is megállt a Honda motorral hajtott MCL32. Ezúttal Alonso parkolta le a pálya szélén a 2017-es konstrukciót, mindössze 17 körrel a neve mellett. Miután túl sokat nem kellett várnunk 2005 és 2006 bajnokának visszatérésére, pár másodpercig örülhettek a rajongók, aztán jött a nap harmadik piros zászlója, és az újabb leállás a McLaren-Honda miatt. A Honda megerősítette, hogy Alonso egy újabb elektronikai hiba miatt állt meg. A szakaszos elektronikai probléma ugyanaz, mint amivel Vandoorne találta szembe magát csütörtökön. A csapat most újabb változtatásokat tervez az egységen belül.

A Red Bull ugyan nem állt meg egyszer sem, a „bikák” nem voltak túl aktívak. Verstappen sokat időzött a bokszban, de amikor kint volt, akkor a gyorsabb köröket részesítette előnyben. Lágy gumin például egy erősebb kört futott, ami már jelezte, hogy úton van  az “igazi” RB13. A szuper-lágy és az ultra-lágy keverék is felkerült az autóra. A Mercedestől és Bottastól megszokhattuk azt, hogy rengeteg kört tesznek meg, de ez ezúttal elmaradt. A finn versenyző bekezdett a reggeli időszakban, de aztán visszavettek, és mondhatni egy átlagos délelőttöt zártak a németek. A lágy gumi mellett a szuper-lágy tappancs is felkerült a W08-ra, ami utána is eredt a Red Bullnak és a Ferrarinak.

A Ferrari szintén nem vitte túlzásba a dolgokat a kilométereket tekintve, és megint sokat voltak kint a közepes gumikon, ami egyes szakértők szerint pazarlás az olaszoktól. Náluk többet senki nem ment ezen a keveréken, ami visszavezethető arra is, hogy nagyon titkolják a valós tempójukat. Erre némileg rácáfolt a finn, aki a lágy és szuper-lágy gumin futott ideje, ami nagyon erősnek bizonyult. A Renault is elkezdte nézegetni a tempósabb köröket, így többek között az ultra-lágy gumin is tesztelt a francia csapat Hülkenberggel. Az RS17 mondhatni simán futott, és voltak biztató jelek arra, hogy a gárda messze előrébb lehet idén a mezőnyben, mint a tavaly.

Természetesen a kisebb istállók is megpróbálkoztak a gyorsabb tempókkal, így Sainz az ultra-lágyon odaléphetett az STR12-nek, amivel a mezőny elején zárta a nap első felét, de mivel ez a leglágyabb keverék, erősen valószínűtlen az, hogy ennyire gyors lenne az autó, ami így is 1,2 másodpercre volt a finn „Jégember” szuper-lágyas körétől. Így tett a Force India is Pérezzel. A mexikói sok gyors kört ment, fokozatosan növelvén a tempót a különböző keveréken. Az autó azonban nem tűnt túl stabilnak és még láthatóan sok lesz vele a munkája a gárdának, amit korábban a pilóta is megemlített.

A Williams és a Sauber futott néhány gyorsabb kört, de megint a kilométerek voltak azok, amikre igazán koncentráltak. Stroll és Ericsson is sok adatot gyűjtött ezzel délelőtt.

AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉST EZEN A LINKEN KERESZTÜL ÉRHETITEK EL

F1 2017 – Barcelona – utolsó tesztnap – délelőtt

Versenyző Csapat Idő Kül. Gumi Kör
1.  K. Räikkönen  Ferrari 1:18.634 48
2.  M. Verstappen  Red Bull 1:19.438 0.804 33
3.  C. Sainz Toro Rosso 1:19.837 1.211 39
4.  V. Bottas  Mercedes 1:19.845 1.251 53
5.  N. Hülkenberg Renault 1:19.885 1.482 45
6.  S. Pérez Force India 1:20.116 1.647 46
7.  L. Stroll  Williams 1:20.335 1.701 59
8.  R. Grosjean Haas 1:21.429 2.795 44
9.  M. Ericsson  Sauber 1:21.670 3.036 59
10.  F. Alonso  McLaren 1:22.731 4.097 19
Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni a Forma-1 és a motorsport híreiről, kérjük, lájkold a GP-live.hu Facebook-oldalát.
Hirdetés
Cikk archívum...