Lewis Hamilton: 2016, a rekordok bűvöletében

Hírek


Fotó: Xpb
Hirdetés

Számos mérföldkőhöz elért idén Lewis Hamilton, illetve több korábbi legendát megelőzött az örökranglistákon Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője. Egy dolgot sajnálhat: hogy így sem lett világbajnok.

Hirdetés

Majdnem tökéletes szezont futott Lewis Hamilton. A háromszoros világbajnok angol kőkemény ellenfélnek bizonyult Nico Rosberggel szemben, ám végül a német szerezte meg pályafutása első – és amint azt a visszavonulása bejelentése óta tudjuk, utolsó – világbajnoki címét. Hamiltonnak nagyban közrejátszott a vb-cím elvesztésében malajziai motorhibája, ám ne kicsinyítsük le Nico Rosberg érdemeit sem, aki idén végre tényleg felnőtt a feladathoz, és felért a csúcsra, még ha az utolsó futamon gondolatban háromszor el is vesztette a vb-címet.

Hirdetés

További érdekes tartalomért kövesd Facebook oldalunkat!

Na de vissza Lewis Hamiltonhoz! A Mercedes sztárja idén számos olyan statisztikai mérföldkőhöz érkezett el, ami nem csak a versenyzése, hanem a számok alapján is a legnagyobbak közé emeli, és egy nagyon szűk elit tagjává teszi. Nézzük ezeket a mérföldköveket, illetve rekordokat!

A futamgyőzelmek

 • Lewis Hamilton jelenleg ötvenhárom futamgyőzelemnél jár, ezzel pedig már most, 31 évesen az örökranglista második helyén található. Ahhoz, hogy ehhez a helyezéshez elérjen, egy olyan 2016-os szezont kellett produkálnia, amelyben tíz győzelmet is összehozott. A karrierje végén 51 sikernél megálló Professzort, Alain Prostot Brazíliában előzte meg, ott szerezte meg ötvenkettedik győzelmét, amelyhez a szezonzárón, Abu-Dzabiban rögtön hozzácsapta az ötvenharmadikat is. És hol van még a vége?!
 • 2007 – négy győzelem
 • 2008 – öt győzelem
 • 2009 – két győzelem
 • 2010 – három győzelem
 • 2011 – három győzelem
 • 2012 – négy győzelem
 • 2013 – egy győzelem
 • 2014 – tizenegy győzelem
 • 2015 – tíz győzelem
 • 2016 – tizenegy győzelem

A dobogós helyezések

Eddig mindössze két olyan versenyző volt, aki legalább száz alkalommal állhatott dobogóra Forma-1-es karrierje során, mindkettő a maga időszakának korszakos zsenije volt. Valószínűleg egyiket sem kell különösebben bemutatni senkinek – egyikőjük hét-, a másik négyszeres világbajnok.

Na, megvan már? Igen, Michael Schumacher, a rekordhalmozó és Alain Prost állnak a lista első két helyén. Hozzájuk csatlakozott idén Lewis Hamilton, ő a harmadik tagja a százasok klubjának a dobogós helyezéseknél. Valószínűleg egyébként jövőre már itt is megelőzi Prostot, ugyanis nehezen tudjuk elképzelni, hogy ne szerezzen minimum három dobogós helyezést 2017-ben. Ja, és Hamilton szerzi a legjobb arányban a dobogós helyezéseket az összes versenyéből – 188 versenyéből 104-szer, vagyis összes futamának 55,34%-án a pódiumon ünnepelhetett.

 • Michael Schumacher – 155 dobogós helyezés
 • Alain Prost – 106 dobogós helyezés
 • Lewis Hamilton – 104 dobogós helyezés

Az ember, aki minden pályát meghódít

Eddig “csak” mérföldkövekről beszéltünk, idén azonban Hamilton ezeken kívül felállított egy abszolút rekordot is. Azok közül a pályák közül, ahol valaha is versenyzett, immár 24 különböző helyszínen tudott győzni, erre pedig senki nem volt még képes a Forma-1 története során.

Régóta hiányzott a kollekciójából Brazília – idén Interlagos is behódolt Hamilton előtt.

Egyéb érdekes leg-ek Hamilton idei szezonjából

Nem feltétlenül Hamilton személyes rekordja ez, de ő szerezte Nagy-Britannia 250. futamgyőzelmét. Ezzel a szigetország messze az F1 legsikeresebb nemzete.

Idén ő lett az első olyan versenyző, aki legalább háromszor a huszadik vagy annál rosszabb pozícióból állhatott dobogóra.

Egy bosszantóbb rekordot is magáénak tudhat – soha, senki nem bukott még el vb-címet tíz futamgyőzelem mellett.

 

Hirdetés
Cikk archívum...