Így nézhetne ki egy modern F1-es autó zárt pilótafülkével: Bianchi súlyos balesete miatt komoly változások várhatóak?

Hírek


Hirdetés

Jules Bianchi súlyos balesete után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ismét felvetette annak a lehetőségét, hogy a jövőben zárt pilótafülkékkel versenyezzenek a pilóták.

Hirdetés

Sajnálatos módon a Marussia francia versenyzőnek továbbra is az életéért kell küzdenie az őt ápoló japán kórházban, de tekintve azt, hogy mekkora és milyen súlyos volt a becsapódása Suzukában, még az is csoda, hogy nem halt szörnyet azonnal.

Hirdetés

Az FIA már egy ideje dolgozik a fedett pilótafülke megvalósításán, amitől páran a paddockban és a rajongók táborában erősen ódzkodnak, hiszen szerintük ezzel a formula, mint nyitott kategória, elveszítené a varázsát, az igazi az értelmét.

Ezek a balesetek azonban ráébresztik a szakembereket arra, hogy valamit tenniük kellene.

A következő grafikán egy modern F1-es autót láthatunk fedett pilótafülkével, amivel sok súlyos baleset elkerülhető lehetne. Ez természetesen sok tesztelést igényelne a megfelelő látásviszonyok miatt, nem beszélve arról, hogy ez a megoldás baleset esetén a legkisebb kárt sem okozhatna a versenyzőben.

A másik hasonló megoldás lehetne a pilótával szemben elhelyezett bukócső, de ez szinte biztosan nem fog megvalósulni, mivel rendkívül elrondítja az autót, valamint adott esetben még komolyabb balesetet okozhat, miután semmi biztosíték nincs arra, hogy az elem minden esetben a helyén maradna.

Fotó: MARCA

buko10

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni a Forma-1 és a motorsport híreiről, kérjük, lájkold a GP-live.hu Facebook-oldalát.
Hirdetés
Marko: Mi ez itt? Autósiskola, vagy versenyzünk?

Marko: Mi ez itt? Autósiskola, vagy versenyzünk?

Helmut Marko nem fogadta olyan rezignáltan a tényt, hogy szombattól új szabályt vezettek be a védekezésre vonatkozóan. A Red Bull Racing tanácsadója és mentora nem csodálkozik rajta, hogy egyre...

Verstappen után itt az anti-Gutiérrez szabály

Verstappen után itt az anti-Gutiérrez szabály

Az FIA módosított valamelyest a kék zászlók alkalmazásán, és a továbbiakban előzetes figyelmeztetést fog kapni az a versenyző, akit hamarosan leköröznek. Mostanában sok panasz érkezett a mezőnyből, így kénytelenek...

Cikk archívum...