Drasztikusan csökkennek a Formula-1 nézőszámai, hogyan tovább?!

Hírek


Fotó: DPPI
Hirdetés

Az új szabályok bevezetése óta folyamatosan csökken a Formula-1-es világbajnokság nézettsége, mely nagyon rossz jelnek tűnik a sportág jövőjét illetően.

Hirdetés

Írta: N. Márton

Az idei évben teljesen új – jóval halkabb – autók, valamint új szabályok is ékesítik a sportágat. A nézők többsége az újdonságokhoz negatívan viszonyult, melynek köszönhetően konstans csökkenésben vannak a királykategória nézőszámai. A legnagyobb problémát mindenképpen az jelenti, hogy a futamok többsége unalmas, és némelyik már-már nem is emlékeztet komoly autóversenyzésre, az állandó spórolásnak köszönhetően.

Hirdetés

Nyugtalanító adatok érkeznek a televíziós csatornáktól, a helyzet pedig Dél-Amerikában kritikussá vált, ahol az állandó nézőinek mintegy felét elveszítette a sport. Európában sem sokkal jobb a helyzet, például Olaszországban 20%-os visszaesés tapasztalható, mely betudható a Ferrari gyengélkedésének is. A Sky számításai szerint a szezon első 5 versenyét legalább 3,5 millióval kevesebben látták, mint a tavalyi évben.

Fernando Alonso hazájában is 15%-os csökkenésről beszélhetünk, igaz ehhez hozzájárul az is, hogy kedvencük már több mint 1 éve képtelen a futamgyőzelemre.

A globális visszaesés nem idén kezdődött, az elmúlt években Sebastian Vettel dominanciája indította el a negatív hullámokat, melyet az új autók érkezése, és az egyre unalmasabb futamok csak felerősítettek. 2011-ben még nagyjából 515 millió állandó követője volt a világbajnokság, mely a következő szezonra 15 millióval csökkent, de a FOM adatai szerint azóta már újabb 50 millió szurkoló fordított hátat a sportágnak.

A helyzetet jól jellemzi, hogy Németországban is folyamatos a visszaesés, pedig Vettel az elmúlt években, és a Mercedes idén, sikert sikerre halmoz, melynek elvileg fel kellene erősítenie a hazai szurkolók érdeklődését, de ez épp ellenkezőleg történik: tavaly 10%-os csökkenés volt tapasztalható, mely idén már most újabb 5%-al erősödött.

Flavio Briatore a Motorsport Magazinnak kemény kritikát fogalmazott meg: „Ami most a Forma-1-ben zajlik, az már nem az igazi Forma-1. A közönség kevésbé szereti, és a zajcsökkenés is zavarja őket.”

A karakteres olasz szerint a szabályok miatti állandó spórolás is komoly gondokat okoz: „Vannak olyan versenyzők, melyek folyamatosan üzemanyagot spórolnak, és ha előzni kell, csak kinyitják a hátsó szárnyat, ahelyett, hogy gladiátorokként küzdenének.”

Bernie Ecclestone is kifejtette véleményét a témáról, szerinte az egyre terjedő közösségi média is hátráltatja őket, miután az F1 nincs megfelelően képviselve az ilyen platformokon: „Beszéltem az RTL embereivel Németországban, azt mondják, meglepő, hogy továbbra is visszaesés tapasztalható. Az emberek a Facebookot és a Twittert használják, kevesebbet tévéznek, de vissza fognak térni hozzánk.”

Ecclestone tehát nem hisz benne, hogy a negatív tendencia állandósul, pedig komoly szükség lenne arra, hogy az F1 is átessen egy ráncfelvarráson, és nyisson a modernebb, közönségbarát kommunikációs eszközök felé is.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni a Forma-1 és a motorsport híreiről, kérjük, lájkold a GP-live.hu Facebook-oldalát.
Hamilton Csepelen kondizott a gyártelepen?

Hamilton Csepelen kondizott a gyártelepen?

Lewis Hamiltont sokan támadják, amiért mutogatja magát, miközben nem egy izomkolosszus, vagy legalábbis közel sem testépítő. Ezek az emberek sajnos megfeledkeznek egy nagyon fontos tényről, vagy lehetséges, nem is...

Hirdetés
Cikk archívum...