A Mercedes tudta előre, hogy Hamilton és Rosberg egymásnak fog esni


Fotó: DPPI
Hirdetés

A német gyártó szerint lehetetlen volt kikerülniük azt, hogy Lewis Hamilton és Nico Rosberg kapcsolata megromoljon egymással.

Hirdetés

A Mercedes 2014-re egy „bombaerős” autót épített meg, miközben 2013-ban Hamilton is megérkezett a csapathoz. 2008 bajnoka a hétszeres világbajnok Michael Schumachert váltotta a volán mögött.

Hirdetés

Lewis az első évében rögtön legyőzte a német csapattársát, aki 2010 óta versenyez a Mercedesnek. Ez nagyban nem befolyásolta a kapcsolatukat, miután nem volt reális esélyük a bajnoki címre.

Idén azonban teljesen más a helyzet, miután gyakorlatilag csak a Mercedes nyerheti meg a sorozatot, és ha mindez nem lenne elég, továbbra is Rosberg vezeti a bajnokságot. A két pilóta között fokozatosan romlott meg a kapcsolat, ami Belgiumban teljesedett ki, amikor is Nico eltalálta hátulról Lewist, aki még a versenyt sem tudta befejezni, míg a német második lett.

Toto Wolff, a Mercedes első embere a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, tudták, hogy ez lesz a vége.

„Ez a baráti kapcsolat szinte már a szezon elején megváltozott. Mindez nagyon intenzívvé vált, amikor rájöttek, hogy ők a két ellenség a bajnoki címért folytatott csatában.”

„Ez is egy tanulási folyamat. A fiúk egész életük során ezt szokhatták meg, miszerint a legfontosabb cél az, hogy bajnokok legyenek a Forma-1-ben. Most ugyanazzal az autóval küzdenek a címért, és az egyikük nyerni fog, míg a másik elbukik.”

„Ez egy új élmény számukra, ami talán kemény is.”

Wolff elmondta, egy darabig jól működött a versenyzők között az általuk lefektetett szabályzatrendszer, majd jött Belgium, ahol minden borult. Még a Mercedes csapatfőnöke is megtanulta a leckét, különösen a Magyar Nagydíjon történtek után, amikor Lewist arra kérték, hogy engedje el Nicót, amiből kisebb botrány lett.

„Az egyik lecke, amit megtanultam idén, az az, hogy soha nem lehet jó mindenkinek. A döntések valakit mindig negatívan fognak érinteni, de a legfontosabb az, hogy a csapat nyerjen. Nagyon sokat foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel. Sokszor a másodperc tört része alatt döntünk bizonyos helyzetekről, ami nagyon nehéz.”

Wolff ezzel együtt a versenyzőiben is csalódott már. Belgiumban Rosberg hibája, vagy konoksága verte ki a biztosítékot, addig Hamilton olyan belső információkat árult el a média előtt, amit nem szabadott volna.

„22 versenyző van odakinn a pályán és mindegyikük könyörtelen. Tudják, hogy mit akarnak és megpróbálják ezt elvenni a másiktól. Nico is mindig ilyen volt. Nem hiszem, hogy őt egy rendes fiúnak kellene beállítanunk. Az azonban megdöbbentett, amit Monzában láttam és hallottam. A füttykoncert szükségtelen volt.”

Hamilton karaktere azonban egy teljesen más embert mutat.

„Ha megnézzük Lewis karrierjét, akkor a dráma és a dicsőség mindig nagyon közel volt egymáshoz. Megtalálta a saját útját és egy rendkívül hatásos módszert fejlesztett ki ezen helyzetek kezelésére. Meg kell értenünk a dolgok hátterét és a környezet is fontos ezt illetően. Csak így működhetnek a dolgok a legjobban. Olyasvalamire van szükség, mint amit Niki Lauda, Nico Rosberg, vagy Fernando Alonso képvisel a dolgok megközelítését illetően. Ha ez megvan, akkor nincs szükséged a kutyáidra, Los Angelesre, és a zenéidre.” – utalt ezzel egyértelműen Hamiltonra Wolff.

Toto az éles helyzet ellenére nem akar nagyon belenyúlni a versenyekbe, mivel ezek nagyon ellentmondásos helyzeteket teremthetnek, amik rendkívül negatívan befolyásolhatják a csapatot.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni a Forma-1 és a motorsport híreiről, kérjük, lájkold a GP-live.hu Facebook-oldalát.
Hirdetés
Cikk archívum...